Fackmedlemskap

Inkomstförsäkring

A-kassan ger en viss säkerhet vid inkomstbortfall och täcker 80 procent av lönen, men den har också ett maxtak. Det taket ligger för närvarande på 18 700 kr före skatt i månaden, vilket alltså är den maximala summan som du kan få ut från a-kassan varje månad. Om du skulle ha högre lön än så och ändå önskar att få behålla 80 procent av lönen i händelse av en uppsägning  kan du genom ett medlemskap i facket teckna en inkomstförsäkring. Utformningen av en inkomstförsäkring kan variera men de har gemensamt att de syftar till att ge tecknaren ett fullvärdigt skydd utifall att något oväntat skulle hända på arbetsplatsen.

Unionen inkomstförsäkring

Den som tecknar Unionens inkomstförsäkring har rätt till 80 procent av lönen på inkomster upp till 60 000 kr i månaden (http://www.unionen.se). Det kan du få under loppet av 150 dagar i standardutförandet.

Du som vill ha ännu mer trygghet kan också välja att lägga till en annan del som garanterar 80 procent av inkomsten ända upp till 150 000 kr i månaden i 200 dagar. Det är en tilläggsförsäkring som inte är obligatorisk och för den måste du betala en viss summa varje månad.

Inkomstförsäkringen ingår i priset för att vara med i ett fackförbund och varierar därför beroende på hur stor din inkomst är. För att kunna få tillgång till inkomstförsäkringen krävs det också att du är med i a-kassan, vilket är en separat månadsavgift. Det är först i kombination med a-kassan som inkomstförsäkringen träder i kraft.

Den som vill kan också komplettera den fackliga inkomstförsäkringen med en privat försäkring. De privata försäkringar brukar vara något dyrare men i gengäld ger de ofta en ännu högre procent av din förlorade inkomst om du förlorar jobbet. Om du vill vara på den säkra sidan och känna dig riktigt trygg i din anställning finns det alltså flera alternativ

Mer information om medlemskap i Unionen hittar du här.