Fackmedlemskap

Vilket fackförbund?

Unionen

Unionen är ett tjänstemannaförbund som riktar sig till anställda på den privata marknaden. Unionen har ca 570 000 medlemmar och tillhör ett av Sveriges största fackförbund. Medlemsavgiften varierar mellan 50 och 225 kr, beroende på månadsinkomst. Läs mer om medlemskap i Unionen här.

Vision

Vision riktar sig till anställda inom kommun, landsting och kyrka, både privat och offentligt. Vision har 160 000 medlemmar och det kostar mellan 53 och 294 kr i månaden att vara med. Läs mer om Vision.

AEA

AEA står för Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa och riktar sig i första hand till medlemmar i SACO och Vårdförbundet. Med 652 000 medlemmar är AEA Sveriges största a-kassa. Månadskostnaden är 90 kr i månaden. Läs mer om att bli medlem här.

Kommunal

Kommunals medlemmar arbetar inom områden som sjukvård och hälsa, äldreomsorg, trafikanställda samt kök och städ. Majoriteten av medlemmarna är kvinnor och förbundet har totalt 520 000 medlemmar. Medlemsavgiften kostar mellan 100 och 550 kr i månaden. Läs mer om medlemskap i Kommunal.

IF Metall 

Industrifacket Metall har medlemmar främst inom branscher som stål, -metall och bilindustrin, men även inom läkemedelsbranschen. Förbundet har 325 000 medlemmar och avgiften ligger på omkring 1,7 procent av lönen – dock alltid mellan 240 och 600 kr i månaden. Läs mer om att bli medlem i IF Metall här.

Lärarförbundet

Lärarförbundet riktar sig till anställda inom utbildningsbranschen. Förbundet har 234 000 medlemmar och det kostar mellan 50 och 295 kr att bli medlem. Läs mer om fördelarna av att bli medlem i Lärarförbundet här.

Handels

För dig som jobbar inom detaljhandeln, i butik eller på ett lager, så bör du bli medlem i Handels. Förbundet har 151 000 medlemmar och medlemsavgiften varierar beroende på vilket område i Sverige du bor i. Läs mer om fördelarna av att gå med i facket på Handels.

Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer är ett fackförbund med 139 000 medlemmar som riktar sig till dig som arbetar som ingenjör. Det kostar 230 kr i månaden att vara med i facket. Läs mer om vad det innebär att bli medlem i Sveriges Ingenjörer här.

Byggnads

Byggnads är facket för dig som arbetar inom byggbranschen. Förbundet har ca 102 000 medlemmar. Avgiften för ett medlemskap ser olika ut för olika geografiska avdelningar. Läs mer om vilka fördelar du har av att gå med i Byggnads.

Ledarna

Ledarna är fackförbundet för dig som arbetar som chef. Facket har 91 000 medlemmar och medlemsavgiften varierar beroende på vilken bransch du befinner dig i. Läs mer om Ledarna.

SEKO

Seko täcker branscher som postväsende, trafik och telekommunikation. Fackförbundet har 119 000 medlemmar och medlemsavgiften kostar mellan 50 och 288 kr i månaden. Läs mer om fördelarna av att gå med i facket SEKO här. 

ST

ST är ett fackförbund för dig som arbetar inom statlig verksamhet, eller på ett bolag med statligt uppdrag, universitet, högskola eller statligt finansierade stiftelse. Förbundet har 90 000 medlemmar. Läs mer om vad det innebär att gå med i facket ST.

Vårdförbundet

Vårdförbundet riktar sig till dig som arbetar som sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker eller röntgensjuksköterska. Vårdförbundet tecknar kollektivavtal och arbetar med de viktigaste frågorna för dig som anställd. Mer om Vårdförbundet hittar du här.

SSR

SSR är Akademikeförbundet för dig som är anställd inom samhälle och välfärdsutveckling. Förbundets kärnfrågor är akademisk utbildning, forskning, profession, arbetsmarknad och anställningsvillkor. Läs mer om vad ett medlemskap i SSR innebär här.

Civilekonomerna

Civilekonomerna är fackförbundet som driver frågor och rättigheter för civilekonomer. Ett medlemskap ger dig en rad förmåner och du får tillgång till en förmånlig inkomstförsäkring.  Ytterligare fördelar om att gå med i Civilekonomerna finner du här.

Finansförbundet

Finansförbundet är det enda fackförbundet i Sverige som är specialiserade på bank och finansbranschen. Som medlem i förbundet får du tillgång till branschspecifik lönestatistik och inkomstförsäkring. Läs mer om att bli medlem i Finansförbundet här.

Transport

Svenska Transportarbetareförbundet är ett fackförbund inom LO och har 63 000 medlemmar inom transportindustrin, som t ex åkerichafförer, taxi, bussförare, lager och terminalarbetare, personal inom civilflyget, hamnarbetare osv. Transports uppgift är att se efter medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. Läs mer om att gå med i facket Transport här.

Hrf

För dig som arbetar inom hotell och restaurang branschen är Hrf det fackförbund du bör bli medlem i.  Du får förutom stöd och råd även tillgång till många viktiga försäkringar som t ex en hemförsäkring. Här finner du mer information om vad ett medlemskap i Hrf innebär. Läs mer.

GS facket

Gs är facket för dig som arbetar inom skogs och träindustrin och även dig som arbetar inom den grafiska branschen. Ett medlemskap i facket innebär att du får förhandlingshjälp, råd och stöd i alla frågor som rör din anställning. Du har också alla de fördelar som kollektivavtalet ger, samt ett antal försäkringar som ingår i medlemskapet. Mer information om GS hittar du här.