Fackmedlemskap

Medlemskap

För att du ska kunna dra nytta av arbetet som facket utför behöver du bli medlem. Då betalar du en fast avgift varje år och i utbyte kan du ta del av fördelarna som alla fackanslutna har. Även du som har en lägre månadsinkomst har möjlighet att gå med i facket eftersom din lön bestämmer hur mycket du betalar.

Sverige har flera olika fackförbund där varje förening traditionellt har representerat en viss yrkeskår eller industri. Numera finns det inget som hindrar dig att gå med i vilket fackförbund som helst men för att facket på bästa sätt ska kunna skydda dina intressen i fråga om exempelvis löneförhandlingar kan det vara en god idé att se till att välja en förening som passar just din anställning.

Medlemskap i Unionen

Fackförbundet Unionen är ett av Sveriges största fackförbund med 570 000 medlemmar och räknas som landets största tjänstemannaförbund. Just nu har de ett erbjudande som bjuder nya medlemmar på gratis medlemsavgift i tre månader.

Därefter beror månadsavgiftens summa på hur mycket du tjänar. Om du tjänar över 19 000 kronor i månaden före skatt betalar du 225 kronor i månaden för att vara medlem i Unionen, men om din inkomst är lägre än så blir månadskostnaden mindre. Att medlemsavgiften anpassas efter inkomstens storlek sker för att alla anställda ska ha möjlighet att få samma trygghet på jobbet. Naturligtvis får du som betalar en lägre avgift varje månad precis samma förmåner som de med en högre inkomst.

Att teckna ett medlemskap är inte svårt. Det enda som du behöver göra själv är att gå in på hemsidan och fylla i ett formulär med personuppgifter och detaljer om din nuvarande anställning. Det inkluderar information om din nuvarande befattning samt en kort beskrivning av ditt arbete. På så sätt kan facket enklare se vilka möjligheter de har att hjälpa dig.

Unionen – medlemskap och inkomstförsäkring för dig som är yrkesverksam

Unionen – medlemskap och inkomstförsäkring för dig som är egenföretagare

Unionen Student för dig som pluggar – endast 100 kr för hela studietiden

Fackförbundet ST – bli medlem här