Fackmedlemskap

HRF A-kassa

För att bli medlem i HRF A-kassa (HRAK) Hotell och Restauranganställdas A-kassa ska du haft anställning inom hotell, restaurang och nöjesbranschen, som till exempel restauranger, hotell, kaféer, konditorier, turistanläggningar, casinon, spa, bowling, catering med flera.

Ett medlemskap i a-kassan ger dig ett ekonomiskt stöd ifall du skulle förlora ditt jobb. Är du dessutom medlem i både A-kassan och facket har du tillgång till en rad förmåner och försäkringar både inom ditt yrke, men även privat. Läs mer om att bli medlem i Hrf facket här. 

Medlemsavgiften för att gå med i HRF A-kassa är 140 kronor per månad.

Här finner du ansökan till HRF A-kassa. 

Mer information om A-kassan

A-kassan är en arbetslöshetsförsäkring som ger dig ett ekonomiskt stöd ifall du skulle bli av med ditt arbete. För att få tillgång till a-kassan måste du uppfylla de allmänna villkoren enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring.

Allmänna villkor;

  • Du måste kunna arbeta minst 3 timmar per dag.
  • Du måste kunna arbeta totalt minst 17 timmar per vecka.
  • Du måste vara anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och du måste stå till arbetsmarknadens förfogande under denna period.

Arbetslösersättningen betalas ut som grundbelopp eller som inkomstrelaterad ersättning

  • Grundbeloppet.
    A-kassan räknar på grundbeloppet baserat på hur mycket du har arbetat och du måste ha uppfyllt ett arbetsvillkor. Grundbeloppet kan du få från a-kassan även om du inte är medlem eller om du inte varit medlem tillräckligt länge. Du kan få tillgång till grundbeloppet tidigast från den dag du fyller 20 år.
  • Inkomstrelaterad ersättning.
    För att få den inkomstrelaterade ersättningen innebär det att du måste ha varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader. Du måste också ha uppfyllt ett arbetsvillkor under tiden som medlem. Hur stor ersättning du får beräknas utifrån hur mycket du haft i lön.

 

Arbetsvillkor

För att få ett grundbelopp och/eller inkomstrelaterad ersättning måste du uppfylla ett arbetsvillkor. Detta innebär att du måste ha arbetat minst 80 timmar i månaden i minst 6 månader under de senaste 12 månaderna innan du blivit arbetslös.

Dagpenning

A-kassan betalar ut ersättningen som en dagpenning för högst 5 dagar per vecka, måndag till fredag.

Under de första 200 ersättningsdagarna får du en dagpenning på högst 80 procent av din tidigare lön. Efter 200 dagar går dagpenningen ner till högst 70 procent. Den högsta dagpenningen du kan få är 680 kronor per dag. Grundbeloppet uppgår till högst 320 kronor per dag.  Om du har arbetat deltid går grundbeloppet ner. Det är regeringen som bestämmer vad dagpenningen och grundbeloppet ska vara.

Ersättningsperioden varar upp till 300 dagar. Är du förälder till barn under 18 år kan du få ersättning i längst 450 dagar. För att få en ny ersättningsperiod måste du uppfylla ett nytt arbetsvillkor. Har du haft ett deltidsarbete och är delvis arbetslös gäller särskilda regler.

Karens

I arbetslöshetsförsäkringen ingår 7 karensdagar. Detta innebär att du inte kan få ersättning förrän du varit arbetslös i 7 dagar. Som karensdagar räknas måndag till fredag.

Ansök om medlemskap i HRF A-kassa här.