Fackmedlemskap

A-kassa

A-kassa är förkortning för arbetslöshetskassa och ger medlemmarna möjlighet att få ersättning vid förlorad anställning. A-kassan är tänkt att ge medlemmar en chans att kunna söka jobb utan att hamna efter med räkningar och betalningar, samtidigt som levnadsstandarden upprätthålls.
Om oturen är framme och du förlorar jobbet kan konsekvenserna för privatekonomin bli förödande. För den som har en familj att försörja och kanske ett hus eller en bil att betala av,  är den potentiella katastrofen ännu större. Därför väljer många att gå med i arbetslöshetskassan. Det fungerar som en försäkring där du betalar in en viss summa varje månad. Om det värsta skulle hända har du en livlina som hjälper dig igenom tiden mellan jobb.

A-kassans administration sköts av fackföreningarna, vilket gör att du behöver välja fackförbund för att kunna ta del av rätt arbetslöshetskassa. Vilket fackförbund du väljer är upp till dig, men det kan vara klokt att välja den som passar bäst för ditt nuvarande arbete. På så vis vet du att kompetensen finns hos personalen att tillgodose dina behov när du behöver dem.

När du förlorar ditt arbete och erhåller ersättning från a-kassan får du månatliga utbetalningar som motsvarar upp till 80 procent av din tidigare lön. Arbetslöshetsersättningen har också ett tak som brukar ligga på 680 kronor före skatt om dagen, vilket är den största summa som du kan erhålla utan tilläggsförsäkringar. Kostnaden för att gå med i en a-kassa varierar.

För att ha rätt till det maximala beloppet ställs det vissa krav på dig som tidigare arbetstagare. Det krävs att du minst ett år innan uppsägningen har varit betalande medlem i a-kassan och du behöver också fylla kravet på att ha arbetat minst 80 timmar i månaden under året som föregick den förlorade anställningen. Om du inte skulle möta kraven kan du fortfarande ha rätt till ett mindre grundbelopp.

Nedan finner du en lista på A-kassans olika inriktningar;

Unionen

Om du exempelvis är tjänsteman på den privata marknaden så kan Unionen vara rätt a-kassa för dig. Läs mer om ett medlemskap i Unionen här. 

 

Vision

För arbetstagare i kommun, landsting, ett bolag eller en stiftelse, är Vision rätt A-kassa att anmäla sig till. Läs mer om medlemskap och avgiften här.

 

AEA

Akademikernas a-kassa (AEA) är det fackförbundet du ska vända dig till ifall du arbetar som akademiker. Här finner du mer information om  AEA A-kassa.

 

Kommunal

Om du arbetar inom kommun, landsting, kyrkan, kooperativ eller kommunala bolag kan du bli medlem i Kommunal A-kassa. Läs mer om medlemsavgiften och vilka förmåner du har av att gå med i a-kassan här.

 

IF Metall

För arbetstagare inom plast, läkemedel, byggämnes, stål, kemi och verktstadsindustrin är IF Metalls A-kassa det fackförbund man bör anmäla sig till. Läs mer om IF Metall A-kassa.

 

Lärarförbundet

Lärarnas A-kassa riktar sig till anställda inom utbildningsverksamheter, så om du arbetar som lärare, studie och yrkesvägledare, skolledare eller om du är lärarstuderande, är det denna A-kassa du bör vända dig till. Läs mer om Lärarnas A-kassa här.

 

Handels

För dig som arbetar inom detaljhandeln, i butik eller på lager, ska du anmäla dig till Handels A-kassa. Läs mer om villkoren och avgifterna här.

 

Byggnads

Byggnads A-kassa riktar sig till dig som arbetar inom byggbranschen. Läs mer om Byggnads A-kassa.

 

Ledarnas

Ledarnas Arbetslöshetskassa ska du ansöka till om du arbetar som chef. Här finner du mer information villkor och avgifter för att gå med i Ledarnas A-kassa. 

 

SEKO

För dig som arbetar inom civil, försvar, engergi, post, sjö, tele, vård, väg och trafik är SEKO den a-kassan du bör bli medlem i. Läs mer om SEKO A-kassa.

 

ST

ST A-kassa är till för dig som arbetar inom statliga verksamheter som till exempel myndigheter, högskolor och universitet, statligt ägda bolag, affärsverk eller statligt finansierade stiftelser. Läs mer om hur du går tillväga för att bli medlem i ST A-kassa här.

 

Transport

Om du arbetar inom transportnäringen som till exempel, chafför, taxi, färdtjänst, bussförare, lager och terminalarbetare är det Transport a-kassa som du ska vända dig till.  Här får du mer information om hur du blir medlem i Transport A-kassa.

 

Hrf

Hotell och Restauranganställdas A-kassa ska du vända dig till ifall du arbetar inom restaurang och hotell branschen. Läs mer om Hrf A-kassa här.